Professionele start van OR

In ons eerste blog hebben we je 5 stappen gegeven waarin je een ondernemingsraad start. Maar dan? Dan is er een OR, maar hoe zorg je voor een professionele start?

We geven je in dit blog tien kenmerken van een professionele ondernemingsraad.

1. Bepaal de doelen

Om duidelijk te hebben wat jullie gaan doen als OR, is het handig om dit op papier te zetten. Hoe gaan jullie invulling geven aan de medezeggenschap?

2. Maak een prioriteitenlijst

Zet dus niet alleen je doelen op een rij, maar maak ook een lijst met zaken die prioriteit hebben. Anders ga je je misschien bezig houden met minder belangrijke zaken en ga je het doel missen.

3. Vraag om betrokkenheid bij besluitvorming

De bestuurder heeft de plicht om aan de OR advies te vragen op het moment dat er sprake is van een voorgenomen besluit. Zorg ervoor dat je tijdig betrokken raakt bij deze besluitvorming, zodat er invloed uitgeoefend kan worden.

4. Houd je kennis up-to-date

Om mee te kunnen beslissen en mee te kunnen praten is een basiskennis op veel vakgebieden handig. Denk hierbij aan personeelsbeleid, arbobeleid en organisatieverandering.

5. Weet waar je recht op hebt

Zorg dat je weet waar je als OR recht op hebt. Dan kun je daar ook naar handelen.

6. Leer elkaar kennen

Je bent als OR een team, zorg dan ook dat je elkaar goed kent. Wie is waar goed in? En benut deze talenten!

7. Werk efficiënt

Zorg dat het OR-werk efficiënt uitgevoerd wordt. De manier van werken is vaak net zo belangrijk als de inhoud.

8. Een krachtig imago

Van je achterban moet je het hebben, zorg daarom voor een sterke communicatie met je achterban. Handig ook straks als je nieuwe leden zoekt!

9. Netwerken

Netwerken met iedereen in de onderneming, zorgt voor een goede informatievoorziening.

10. Overleg

Overleg met regelmaat met de bestuurder. Ontdek hoe de besluitvorming in zijn werk gaat en hoe je het beste om kunt gaan met conflicten.

Hulp nodig?

We kunnen ons voorstellen dat je je nu afvraagt: hoe dan? Want dit is nogal wat! Wij van GLBA kunnen je al deze gebieden ondersteunen en adviseren. Neem gerust contact op, dan nemen we het met je door.

DIENSTEN